Sprawozdanie z kolonii w ośrodku „Neptun” w Sianożętach

Dajmy dzieciom radość,
Żeby łez nie było”
(Wanda Chotomska)

– wszystko to udało nam się dać 34-gu dzieciakom dzięki Fundacji Archon+ Dzieci Które Kochacie i dofinansowaniu UMiG Myślenice.

30 sierpnia kolejny już raz dotarliśmy do ośrodka „Neptun” w Sianożętach. Jest to nasze ukochane miejsce na ziemi. Powietrze jest tutaj wyjątkowo czyste, a specyficzny mikroklimat charakteryzuje się dużym nasłonecznieniem i najwyższą na polskim wybrzeżu zawartością leczniczego, morskiego aerozolu i jodu w powietrzu.

Pogoda znakomicie dopisała (nie spadła na nas ani jedna kropla deszczu), a wyjątkowo ciepłe morze (26˚C!) sprzyjało częstym kąpielom pod okiem wykwalifikowanych ratowników.

Wzorem lat ubiegłych postawiliśmy na aktywny wypoczynek, sport i dobrą zabawę. Napięty program nie pozwalał na nudę, ani tęsknotę za bliskimi.

Oprócz kąpieli morskich i słonecznych każdego dnia czekały na nas nie lada atrakcje:

• wycieczka do Kołobrzegu (zwiedzanie miasta, muzeum minerałów, molo, wejście na latarnię morską, rejs statkiem)
  • wycieczki rowerowe (do Kołobrzegu, Bagicza i najstarszych dębów) i piesze
  • zajęcia o charakterze edukacyjno-rozrywkowym w Western Parku w Ustroniu Morskim (zdobywanie wiedzy o plemionach Indian oraz trudach, jakie znosili pierwsi osadnicy na Dzikim Zachodzie, zwiedzanie Western Parku, przejażdżka na koniu, na kładzie, ujeżdżanie byka, strzelanie z łuku i winchesteru, korzystanie z licznych urządzeń na placu zabaw)
  • pokonywanie różnokolorowych tras w parku linowym Gibon
  • warsztaty piekarskie w Skansenie Chleba
  • świetna zabawa w Aquaparku Helios
  • przejażdżka bananem po morzu (dla najodważniejszych)
  • ognisko z pieczeniem kiełbasek i prezentacją grup
  • Neptunalia (chrzest morski)
  • igrzyska kolonijne (siatkówka plażowa, tenis stołowy, piłka nożna)
  • konkursy plastyczne (na rzeźbę w piasku, wizytówkę pokoju, karykaturę, itp.)
  • gra terenowa o zmroku
  • inhalacje jodowo-solankowe
  • konkurs czystości
  • wspólne lody na pożegnanie